3 Ağustos 2008 Pazar

'AKP kapatılmaz'' diyenlerin sırrı !


Yabancılar "AKP kapatılmayacak" kararını önceden nasıl sezdi ?
AK Parti'nin kapanmayacağına oynayan Lehman Brothers, JP Morgan ve Goldman Sachs, "Köşe yazarları gibi biz de tahmin yürüttük. Ama temmuz başında havanın yumuşadığını görmemiz etkili" oldu diyor.

Türkiye piyasaları Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkında aldığı kararla 14 Mart'tan bu yana yaşadığı önemli bir siyasi belirsizliği geride bıraktı. Piyasalarda, en az mahkeme kararı kadar bazı uluslararası yatırım bankalarının dava sonucuyla ilgili yaptıkları tahminler yankı yarattı. Yabancı yatırımcıların "kapatılmayacak" senaryosuna oynayarak piyasalarda başlattığı ralli ve doğru çıkan tahminler, "Bu tahmin nasıl yapıldı" sorgulamalarını beraberinde getirdi. Bunun bir adım sonrasında da "Haber sızdırıldı mı" dedikoduları dile getirildi. Yaptıkları doğru tahminlerle bir anda gündemin ilk sırasına oturan yatırım bankalarına göre ise aslında kararın bu yönde çıkacağı temmuz başından beri belliydi. Hava oldukça yumuşamış, iyimserlerin sayısı artmaya başlamıştı.

7 Temmuz'da rapor yayımladığı raporda "AK Parti kapanmaz" diyen Lehman Brothers'ın İdari Direktörü Tolga Ediz, "Bilgi sızdırma gibi bir şey mümkün değil. Bunu iddia etmek 11 yargıca haksızlık olur. Bizim yaptığımız bir köşe yazarının tahmininden farklı değil" diyor. Raporda yer alan tahminin tamamen bir mantık yürütme olduğunu ifade eden Ediz, şöyle konuştu: "Benim analizim, AK Parti'nin yerine kurulacak partinin daha güçlü gelebileceği, türban kararından sonra manevra alanlarının daraldığı ve kapatmanın bir mantığının olmadığı üzerinde kuruluydu. Uluslararası konjonktürü ve Güneydoğu'yu da eklediğimde kapatılmama olasılığını güçlü buldum." diyor.

Anayasa Mahkemesi'nin kararından bir gün önce "Dava yüzde 80 olasılıkla piyasalar açısından olumlu sonuçlanacak" yönünde bir rapor yayınlayan JP Morgan'ın yetkilileri ise dava ile ilgili tahminlerini ortamı iyi izleyerek yaptıklarını belirtti. JP Morgan yetkililerine göre AK Parti tarafında gözle görülür bir iyimserlik, onun karşısında olanların üsluplarında da yumuşama vardı. Ortam değişikliği olduğu çok belliydi. Goldman Sachs yetkilileri ise sadece olası ihtimallere dikkat çektiklerini ve senaryo analizlerine yoğunlaştıklarını dile getirdi.

KİM NE DEMİŞTİ
LEHMAN BROTHERS: 7 Temmuz'da yayımladığı raporda AK Parti kapanmayacak tahmininde bulunmuştu.
Türban kararı, Güneydoğu'da yaşanacak boşluk ve AK Parti'nin kapatılırsa daha güçlü geleceği analizi kapanmaz görüşüne varmalarına yol açtı.

GOLDMAN SACHS: 25 Temmuz'daki raporunda 3 senaryo üzerinde durmuştu. İyimser senaryosunda partinin kapanmayacağı ancak hazine yardımının kesileceği öngörüsünde bulunmuştu.
Olası ihtimallere dikkat çekti ve senaryo analizlerine yoğunlaştı.

JP MORGAN: 29 Temmuz'da yayımladığı raporda yüzde 80 ihtimalle piyasa için olumlu bir karar çıkacak demişti.
AK Parti'deki iyimserlik ve karşıtlarındaki yumuşama tahminlerinde önemli bir rol oynadı.

Hiç yorum yok: