17 Ağustos 2008 Pazar

internet adsl kotası niye dolar?

İnternette dolaşıyorsanız ve bulunduğunuz tarife 4 gb ve 6 gb civarındaysa kotanın niye gittiğini merak ediyorsanız. Bu yazıyı okumaya devam edin. Çünkü bende 4Gb aylık kota tarifesini kullanıyorum yetmiyor. Şimdi internette kotanın niye gittiğini sizlere kısa yoldan anlatayim.

İnternetten herhangi bir sayfaya girdiniz. Siz kota gitmedi diyorsunuz belki içinizden. Siz o sayfaya girerken yazıları resimleri download etmiş oluyorsunuz nasıl mı. Girdik. Sunucuya pingledik ve sunucu bize içinde barındırdığı bilgileri yorumlayarak bize yazı olarak ve resim sayfa içerik olarak gösterir. 10 sayfa açmak( normal sayfa video vs olmucak) yaklaşım 1 MB gider. Bu da günde 500 sayfa açarsanız gündelik 50 Mb demektir. Aylıkta 1.5 gb demektir. Gitti mi 1.5 gb...

Bilgisayarınızdaki programlar sizce güncellemeleri(update) leri elle mi yapıyorsunuz. Bunlar da en azından 1 GB yakın yemektedir. Bunu bende denedim. Gerçeken çok kota düşmanı.

Youtube'de video izliyor musunuz? Evet 5 dakkalık video 10 MB tır. 28 bit bu birde en kötü olanıdır. Bir hastalık haline gelmiştir bizlerde internette izlemek video.

Online oyun oynuyor musunuz? Counter strike, Knight, silkroad vs bu tip oyunlar oynuyorsanız bunları oynamayı bırakın ya da sınırsız tarifeye geçin. Çünkü bunlar kota düşmanıdır. Süpürüyor valla kotayı.

Msn de görüntülü veya sesli chat yapıyor musunuz? Evet görüntülü chat yapıyorsanız. Dakkada 10 MB yemektedir. Bu da çok büyük bir rakamdır.

Diğer hususlar ise tüm programlar kapalıyken de kotanız gidiyorsa o zaman bilgisayarınızda virüs vardır. iyi bir antivirüs programı işinizi görür.

Eğer bunları yapıyorsanız dediğim gibi sınırsıza geçin. Daha ucuza gelecektir. Hiç olmazsa internette kafanıza göre istediğiniz şeye girersiniz.

Hiç yorum yok: