3 Ağustos 2008 Pazar

El hareketlerine dikkat


Eğer elleriniz ile sürekli aynı hareketleri yapıyorsanız bu uyarıları dikkate alın.Ellerdeki ağrı ve uyuşmalarının hafife alınmaması gerektiğini kaydeden Beyin Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlhan Elmacı, uyardı: "El ağrıları, "Karpal Tünel Sendorum" isimli sinir uyuşması hastalığının başlangıcı olabilir. Özellikle geceleri artış gösteren ağrılarınızı mutlaka önemseyin" dedi.

Ellerdeki ağrı ve uyuşmalar, karpal tünel sendromuna neden oluyor. Karpal Tünel Sendromu'nun çok sık görülen bir sinir tuzaklanması olduğunu söyleyen Beyin Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlhan Elmacı, bileğin iç yüzünde bağ dokusundan bir tünel olan Karpal Tünel içerisinde sıkışması sonucunda oluştuğunu söyledi.

KADINLARI VURUYOR

Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görüldüğünü dile getiren Elmacı, "Aynı tür el hareketleri yapmaktan kaçının’ dedi. Elmacı, sürekli bilgisayar kullanan, sürekli yazı yazan, marangoz ve müzisyenlerin bu hastalığa daha fazla yakalandıklarını kaydetti.

AĞRI GECELERİ ARTIYOR

Hastaların özellikle elin ilk 3 parmağında ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma hissi şikayetleri ile geldiğini ifade eden Elmacı, şikayetler özellikle geceleri artış gösterir. Hasta uyandığında elini sallayarak veya ovarak rahatlamaya çalışır’ dedi. Eldeki ağrının kollara da vurduğuna dikkat çeken Elmacı, "Kişiler elleri ve kollarındaki ağrıdan dolayı bir bardağı bile kavramakta güçlük çekerler. Özellikle de baş parmakları çok ağrır’ dedi. Hastalara ilaç ve istirat önerdiklerini belirten Elmacı, hastalığın boyutuna göre cerrahi müdahale uyguladıklarını vurguladı.

Hiç yorum yok: