5 Ağustos 2008 Salı

Antalya'dan Müjdeli haber yangın kontrol altına alındı

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Karabük Köyü'nde başlayan orman yangınında zarar gören mamulün değeri belirlendi.


Antalya Valisi Alaaddin Yüksel tarafından yapılan açıklamaya göre, yanan tarım ürünlerinin değeri 2 milyon YTL. Birkaç gün içinde yangından zarar gören köylerin muhtarlıklarına zararla ilgili bilgiler askıya çıkacak. Bir hafta kalacak listelere itiraz olmaması halinde 2 milyon YTL'lik ücret Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine hemen ödenecek.

Antalya ve Türkiye'nin gündemini 5 gündür meşgul eden Manavgat orman yangınında hasar tespit çalışmaları başladı. İlk belirlemelere göre 60 ev, 88 ahır, bir ilköğretim okulu, bir cami bir köy konağı, 32 küçük ve büyükbaş hayvan ile 14 aileye ait kovanlar yanından zarar gördü. Ayrıca zeytin ve meyve bahçeleri ile seralardaki tahıllar yandı. Yanan tarım ürünlerinin maddi bedeli de tespit edildi. Vali Alaaddin Yüksel, 658 çiftçiye ait 2 milyon YTL'lik tarım alanlarının yandığının belirlendiğini açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu bilgiden haberdar olduğunu ve ödeneğin ilgili bakanlıklardan bir an önce çıkartılması için talimat verdiği bilgisini aktardı. Hasar tespit çalışmalarından elde edilen bilgilerin zarar gören köylerin muhtarlıklarında askıya çıkacağını ve itirazların bir hafta içinde değerlendirileceğini ifade eden Vali Yüksel, "Öyle zannediyorum ki kısa zamanda ödenek gelecek ve tarım ürünleri zarar görenlerin yarası hemen sarılacak. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin de binalardaki hasar tespitini tamamlamalarından sonra ev ve ahırları yananların da mağduriyetleri giderilecek." şeklinde konuştu.

Vali Yüksel aynı zamanda bugün itibari ile ev ve ahırları yananlara kaymakamların bizzat ilgilenmesi ile paralarının ödendiğini açıkladı. Tüm hasarlarla ilgili net rakamların da ancak yangın tamamen söndürüldükten sonra ortaya çıkacağının altını çizen Yüksel, iki kişinin ölümü ile ilgili haberler üzerine ise, "Şu anda ortada kemikler var. Bunların üzerinde savcılık tarafından inceleme ve DNA testi yapıyor. Bu testlerin sonucunu beklemeden bu konuda açıklama yapamam." diyerek sözlerini tamamladı.

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın bölgeye gelip incelemelerde bulunması bekleniyor.

Hiç yorum yok: