3 Ağustos 2008 Pazar

Anıtkabir'i ziyaret etmek günah mı ?


Türkiye'ye gelecek olan Ahmedinejad'a göre Anıtkabir'i ziyaret etmek günah!..
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın olası Türkiye ziyareti konusunda, ‘Anıtkabir ziyareti’ ve ‘İstanbul’da cuma namazı’ sıkıntısı yaşanıyor. Türkiye, bütün İranlı yöneticiler gibi Anıtkabir’i ziyaret etmek istemeyen Ahmedinecad’ı İstanbul’da ‘çalışma ziyareti’ formatında ağırlamak istedi. Tahran yönetimiyse Ankara’yı kapsama alıp, İstanbul’da cuma namazı programı istedi. Ahmedinecad’ın talebi iki gün önce Tahran’a giden Dışişleri Bakanı Ali Babacan’a iletildi.

Türkiye’ye, hem Ankara’yı hem de İstanbul’u kapsayan iki günlük bir ziyaret gerçekleştirmek isteyen Ahmedinecad, 14 Ağustos’ta Ankara’ya gelip, 15 Ağustos cuma günü İstanbul’da olmak istedi. Cuma namazını İstanbul’da kılmak isteyen Ahmedinecad’ın bu taleplerinin Türkiye’de siyasi tartışma konusu olmasından endişe eden Dışişleri Bakanlığı, Ahmedinecad’ı hem Anıtkabir’den hem de İstanbul’da bir cuma namazından uzak tutacak formül arayışına girdi.

Hafta başında Tahran’a giden Dışişeri Bakanı Babacan, Ahmedinecad’la görüşmesinde “Sizi ülkemizde en iyi şekilde ağırlayacağız” mesajı verdi. Buna karşın, iki ülkenin dışişleri bakanlıkları, ziyaret kapsamında uygulanacak protokol konusunda bir türlü anlaşamadı.

‘Günah’ sayıyorlar

Ahmedinecad’ın, ‘resmi ziyaret’ protokolü kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Ankara’ya gelmesi, Anıtkabir ziyaretini zorunlu kılıyor. Ancak İranlı yöneticiler Anıtkabir ziyaretini ‘günah’ sayıyor. Bu sorunu aşmak isteyen protokol görevlileri, temasların ‘çalışma ziyareti’ kapsamında gerçekleşmesini birinci alternatif olarak ortaya koydular. Başka bir alternatif de Ahmedinecad’ın yine Gül’ün davetiyle ‘çalışma ziyareti’ için İstanbul’a gelmesi oldu. Bu nedinedenle de taslak program tek gün olarak 14 Ağustos için hazırlandı. Böylelikle, Ahmedinecad, Anıtkabir’e gitmek zorunda kalmayacaktı.

Ancak Ankara’nın bu formülüne Tahran sıcak bakmadı. Türkiye ziyaretini tüm dünyanın gündemine taşımak isteyen Ahmedinecad, hem Ankara’ya hem de İstanbul’a uğramak istediğini Türk tarafına iletti. Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül’ün konukları için Çankaya Köşkü’nde hazır tutulan Camlı Köşk’te kalmak isteyen Ahmedinecad, İstanbul’a geçip tarihi ve turistik mekânları da ziyaret etmeyi planlıyordu. Ahmedinecad’ın bir isteği de İstanbul’a cuma namazı kılmaktı. Tahran bu isteklerin gerçekleşmesi için 14 ve 15 Ağustos günlerini öngörüyordu.

Yeniden müzakere

Bu istekleri ‘çok abartılı’ bulan Dışişleri Bakanlığı, Tahran’la ziyaret için yeniden müzakere kararı verdi. Tarafların son anlaşmasına göre, ziyaretin tarihi-yeri-türü ve içeriğine dair tüm bilgiler eş zamanlı olarak Türkiye ve İran dışişleri bakanlıklarınca ayrı ayrı açıklanacak.

Nükleer program konusunda Batı ile müzakerelerini sürdürürken, programın ‘yalnızca enerji ihtiyacı için olduğu’nu anlatma konusunda Türkiye’nin yardımını alan İran Cumhurbaşkanı için Türkiye’ye önümüzdeki günlerde yapacağı ziyaret ‘özel önem’ taşıyor. Ziyaretle ilgili düşüncelerini, Tahran’ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la yaptığı görüşmede öncelikli olarak gündeme getiren Ahmedinecad’ın, Babacan’a “Türkiye ile daha da yakınlaşmamızı sağlayacak bu ziyareti mümkün olduğunca yakın bir zamanda gerçekleştirmek istiyorum” mesajı verdiği ortaya çıktı

Radikal

Hiç yorum yok: