13 Ocak 2009 Salı

Adana Ticaret Odası Anadolu Lisesi



Okulumuzu Tanıyalım
BİNANIN ÖZELLİKLERİ: Kaloriferli olup, fuel-oil kullanılmaktadır. Aydınlatma elektrikle sağlanmakta olup, Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) A.Ş. hattından alınmıştır. Su ise şehir şebekesine bağlıdır. Kanalizasyon şehir şebekesine bağlıdır. Ayrıca su kendi imkanlarımızla açtığımız kuyudan kullanılmaktadır.

DERSLİKLERİMİZ: 34 Derslikltir. 37 Sınıf Şubesi olup, Revir, Resim-İş odası ve Almanca Bölüm odası derslik olarak kullanılmaktadır. Dersliklerimize ilaveten 2 adet Laboratuvar vardır. Fizik-Kimya-Biyoloji ile ilgili Laboratuvar malzemeleri 1998-1999 Eğitim-Öğretim yılında tamamlanmış olup, kullanılmaya başlanmıştır.

İdareye ayrılmış olan ;

* 1 Müdür odası,
* 1 Müdür baş yardımcısı odası,
* 2 Müdür yardımcısı odası,
* 1 Muhasebe ve
* 1 öğretmenler odası bulunmaktadır.

Sosyal Faaliyetlere Ayrılmış Olan Odalarımız

* Spor Odası,
* Öğrenci giyinme odaları (kız-erkek),
* 1 yemekhane,
* 1 Kantin,
* 1 Video Odası bulunmaktadır.

BAHÇEMİZ: 44.371.000 metrekaredir. Ağaçlandırma 31.03.2000 Cuma günü İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediye Başkanı,Yüreğir Belediye Başkanlığı ve Kamu Kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla Ağaç Bayramı yapılmış,ilk etapda 400 fidan dikilmiştir.Çalışmalar ve Bahçe Peyzaj çalışmaları devam etmektedir.

Okulumuz Hakkında Basında Çıkan Haberler

Adana Ticaret Odası Gazetesi 17.01.2002
Hürriyet 10.11.2001
Çukurova Postası 01.06.2000
Milliyet 13.04.2000
Adana Ticaret Odası Gazetesi 10.04.2000
Bölge - Spor 03.03.1999
Hürriyet 14.05.1998
Ekspress 15.04.1997
Toros 15.04.1997
Haber 15.04.1997
Bölge 12.04.1997
Bölge 12.04.1997
Ticaret Odası Gazetesi 31.01.1997
Milliyet 27.09.1996
Sabah 23.10.1995
Zaman 01.12.1994
Zaman 01.12.1994
Vatandaş 21.03.1994
Sabah 13.03.1994
Bölge 08.03.1994
Ekspress 12.09.1993
Ekspress 11.09.1993
Ekspress 09.09.1993
Toros 09.09.1993
Ekspress 19.11.1992
Bölge 23.09.1992
Ekspress 21.09.1992

Veli-Öğrenci El Kitabı

Sayın Velimiz,
ATO Anadolu Lisesi Kurumu “Veli-Öğrenci El Kitabı” sizlere içinde bulunduğumuz eğitim kurumunu tüm ayrıntıları ile tanıtmak, veli-okul-öğrenci bilgi akışını tamamlamak amacı ile güncellenmiş durumdadır. Bu kitapçıkta eğitim dönemi içerisinde birçok sorunuza cevap bulabileceksiniz.

Yeni Öğretim Yılı’nda sevgi, sağlık, mutluluk ve başarıyla birlikte olmak dileğiyle..............


A. VİZYONUMUZ VE MİSYONUMUZ
Vizyonumuz
Küreselleşen dünyamızdaki değişim hızına ayak uydurabilen ve 21. yy. iletişim ve bilgi toplumu içinde yer alabilen, geleceğin elini tutan özgün bir eğitim anlayışı yaratmak, okulumuzun ana ilkesidir.

Misyonumuz
Okulumuzun misyonu, bilgiyi edinme ve bilgiyi kullanma yöntemlerini iyi bilen, bilim ve teknolojinin tüm hedeflerine ulaşmak isteği taşıyan, yaparak yaşayarak öğrenen, araştırmacı, okuyan, yorumlayan, düşündüklerini her ortamda ifade edebilen, iki yabancı dili çok iyi bilen, değişen dünyada, yaşamı kolaylaştıracak deneyimleri kazanmış öğrenciler yetiştirmektir.

B. İLETİŞİM

Velilerle görüşme tarihleri, öğretmenlerin özel görüşme günleri ve saatleri ders yılı başında belirtilen zamanlarda yapılır. Öğrenci velileri bu saatlerde öğretmenden randevu alarak görüşebilir. Gerekli görüldüğünde okul yönetimi, öğretmen, psikolojik danışman ve veli görüşme isteğinde bulunabilir. Dönem içersinde yapılan sınıf toplantılarında tüm velilerin öğretmenlerle görüşmesi iletişim açısından yararlıdır. Zaman zaman çeşitli konularda bilgi alışverişi için velilere duyurular yollanmaktadır. Öğrenci, okul duyurularını velisine zamanında ulaştırmakla yükümlüdür.


Okula telefonla ulaşmak için; 322 338 7091
Okula faxla ulaşmak için, 322 338 70 92
Okulun web sitesi atoanadolu@gmail.com
Tüm öğretmenlerimizin e-mail adresleri web sayfamızda yer almaktadır.
WEB SAYFAMIZ: www.atoanadolu.com


C. DİSİPLİN ANLAYIŞI

Tüm öğrencilerimizin güvenli, sıcak ve özenli bir ortamda eğitim-öğretim görme hakları vardır. Hiçbir öğrenci bir başkasının bu hakkına engel olamaz. Bu nedenle ATO Anadolu Lisesi öğrencileri gerek okul içi, gerekse okul dışı davranış kurallarını uyumlu bir şekilde takip etmekle yükümlüdür. Belirlenen kurallar aşağıda bölümler halinde açıklanmıştır.

GENEL KURALLAR
 Öğrenci sıralarına okul eşyası dışında hiçbir şey konulmaz, hijyen açısından sıralarda hiçbir şey saklanmaz. Gerekli görüldüğünde öğrencinin bilgisi dâhilinde idare tarafından sınıf içinde arama yapılır.
 Okul sınırları içinde çiklet çiğnenmez.
 Özellikle kapalı mekânlarda yüksek sesle konuşulmaz.
 Okul eşyalarına ve diğer öğrencilerin eşyalarına zarar verilmez, izin alınmadan başkalarının eşyaları kullanılmaz.
 Çevre temizliğine özen gösterilir, yeşil alanlara zarar verilmez.
 Veliden yazılı izin dilekçesi olmadan ve ilgili müdür yardımcısından izin alınmadan, herhangi bir çalışma için okul saatleri dışında okulda kalınmaz.
 Çok fazla para ve değerli eşya getirilmez. Bu eşyaların kaybolmasından sadece öğrenci sorumludur.
 Okul eşyaları öğrenci dolabı dışında herhangi bir yerde bırakılmaz. (Unutulan, bırakılan eşyalar hizmetliler tarafından kayıp odasına götürülür. Bu eşyalar 20 gün içinde sahibi tarafından alınmadığı takdirde sene sonunda kardeş okula gönderilmek üzere depoya kaldırılır.)
 Karşısındakinin duygularını incitecek onları üzecek ve rahatsız edecek davranışlarda (alay etmek, isim takmak, dedikodu yapmak, e-mail ve telefonla rahatsız etmek) bulunulmaz.
 Ders için gerekli araç-gereçler eksiksiz getirilir. Ders dışı malzeme okula getirilmez. (oyun kartları, tetris vb.)
 Öğrenci okul tarafından verilen değerlendirme ve bilgilendirme yazılarını zamanında velisine ulaştırır.


SINIF İÇİNDE

Öğrenci;

 Ders zili çaldığında gerekli ders malzemeleriyle derste hazır bulunur.
 Derste öğretmenin belirlediği oturma planına göre oturur.
 Dersin işlenişi sırasında öğretmenin belirlediği kurallara uyar.
 Sınıf başkanı veya sınıf nöbetçisi öğretmen derse gelmeden önce sınıfın düzenini sağlar.
 Ders sırasında öğretmenin iznini almadan hiçbir şekilde sınıftan çıkmaz.
 Sınıfta ders işlenirken hiçbir şekilde dersi bozucu, arkadaşlarını ve öğretmeninin dikkatini dağıtıcı şekilde davranmaz, sadece dersle ilgilenir.
 Söz almadan konuşmaz, öğretmenin ve arkadaşının sözünü kesmez.
 Grup çalışmalarında veya ikili çalışmalarda belirtilen kurallara uyar.
 Ödev, proje vb. görevlerini belirtilen zamanda yerine getirir.
 Sınıf panolarında bulunan yazı, resim vb. malzemelere zarar vermez.
 Sınıfta bulunan aletleri ve malzemeleri dikkatli kullanır, bunlara zarar vermez.
 Sınıfta hiçbir şey yemez, içmez.
 Sınıfta kaban, mont, atkı, şapka vb. ile oturmaz.
 Derste öğretmenini dikkatle dinler. Anlamadığı konu ya da problemler olduğunda parmak kaldırıp anlamadığını mutlaka sorar.
***Yukarıda belirtilen kurallara uyum göstermeyenler için Davranış İzleme Programı uygulanır.


DİSİPLİN İŞLEYİŞİ

Çocuk hayatın temel ilkelerini okul yıllarında öğrenir. ATO Anadolu Lisesinde toplumun bireyden beklentilerini örnekleyecek birçok model vardır. Öğrencilerden de bu beklentilerin yansıtılacağı yüksek standartlı davranışlar sergilemesi istenir. Buna göre disiplin sisteminin oluşturulmasında ve uygulamasında 4 öğe tamamlanır.
*Güvenlik
*Saygı
*Sağlık
*Sorumluluk

Öğrencilerimizin uymalarını beklediğimiz prensiplerimiz şu şekilde tarif edilmiştir.
• Kendinize Ve Çevrenize Saygı Duyun.
• Her Zaman Yapabileceğinizin En İyisini Yapın.
• Söz Ve Davranışlarınızdan Sorumlu Olun.

ÖDÜLLENDİRME

ATO Anadolu Lisesi’nde doğru, iyi ve güzel gibi istenen özelliklerin ve davranışların, sık sık vurgulanarak ön plana çıkartılmasına özen gösterilir. Gerçek başarılar nedeniyle yapılan ödüllendirmenin, öğrenci-öğretmen iletişimini olumlu yönde etkilediğine, olumlu geri bildirimlerin öğrencinin özgüvenini pekiştirerek onu yeni başarılara motive ettiğine inanılmaktadır. Ders dışı etkinliklerde görülen olumlu davranışlar ve başarılar anında sözlü olarak veya küçük materyallerle pekiştirilmeye çalışılır.


ÖVGÜ BELGESİ
Planlı çalışma, başkalarına yardım, çok kitap okuma, grupla çalışmada başarı, kendini geliştirme çabası gibi olumlu özellikler ve gelişmeler gösteren öğrenciler “övgü belgesi” ile ödüllendirilir. Dönemde beş ya da daha fazla övgü belgesi alan öğrencilerimiz okul müdürü tarafından ödüllendirilir.

ONUR BELGESİ
Aldığı notlarla akademik başarı gösteremeyip, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak ilk beş dereceye giren, çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerde üstün başarı gösteren, davranışlarında arkadaşlarına ve çevresine örnek olan, okul araç-gereç ve donanımlarını koruma ve kullanmada örnek davranışlar sergileyen öğrenciler “Onur Belgesi” alırlar. Onur Belgesi 9.10.11 ve 12. sınıf öğrencileri içindir.

ÜSTÜN BAŞARI BELGESİ
2006–2007 eğitim-öğretim yılından başlamak üzere dört öğretim yılı her dönem arka arkaya takdir belgesi alan öğrenciler okul idaresi tarafından üstün başarı belgesiyle ödüllendirilir.

DAVRANIŞ İZLEME PROGRAMI

Öğrenci ders içinde ve dışında olumsuz davranışta bulunduğunda “ÖN UYARI BELGESİ” alır. Belgeyi veren öğretmen tarafından müdür yardımcısına iletilir. Ön uyarı belgesi alan öğrencinin durumu sınıf öğretmeni, uyarıyı veren öğretmen, rehber öğretmen ( psikolojik danışman) ve müdür yardımcısı tarafından değerlendirilir. Değerlendirme sonucu öğrenciye iletilir. Bazı durumlarda ön uyarı belgesi verilmeden öğrenci “UYARI BELGESİ” alabilir. Öğrenciden bu belgeyi velisine imzalatıp Müdür Yardımcısına geri getirmesi istenir. Üç uyarı belgesi alan öğrenci ile sınıf öğretmeni, rehber öğretmen (psikolojik danışman), müdür yardımcısı ve veli bir araya gelerek “DAVRANIŞ SÖZLEŞMESİ” yaparlar. Bu sözleşmenin yapıldığı tarihten sonra alınacak ilk uyarı belgesiyle öğrenciye “DAVRANIŞ İZLEME ÇİZELGESİ” uygulanır. Bir hafta davranışları izlenir. Eğer olumsuz davranışlar devam ederse durum veliye bildirilerek “ALIKOYMA CEZASI” uygulanır. (Alıkoyma cezası 10.sınıftan itibaren uygulanır.) Üst üste iki alıkoyma cezası alan öğrencileri “Davranış Değerlendirme Üst Kurulu”na, 11.ve 12.lise öğrencileri ise “Disiplin Kurulu”na sevk edilir. Bu kurullarda öğrencinin savunması alınarak uyarı, kınama gibi yönetmeliklerde belirtilen yaptırımlar uygulanabilir. Bazı davranışlarda bu işlemler takip edilmeden direkt Davranış Değerlendirme Üst Kuruluna/Disiplin Kurulu’na sevk edilebilir.


D. ÇEŞİTLİ KONULARDA BİLGİLER

GEÇ KALMA-İZİN

Öğretmenlerden sonra sınıfa girme derse geç kalma sayılır. Derse geç kalındığında, müdür yardımcısından geç kâğıdı alınarak derse girilebilir. Geç kalındığında, yoklama fişine “yok” yazılarak, yanına “geç” diye belirtilir.
 Derse geç kalmayı alışkanlık haline getiren öğrencilerin sınıf öğretmeni tarafından velisine haber verilir. Lise öğrencileri onur kurulu’na gönderilir.
 Aile okulu aradığında ya da okula almaya geldiğinde izin verilebilir.
 Okul müdürünün iznini alarak okula veya derslere misafir kabul edilebilir.

DEVAM-DEVAMSIZLIK

 Öğrenciler bütün derslere, toplantılara ve etkinliklere zamanında katılır.
 Okula gelinemeyen veya geç kalınan durumlarda veli durumu saat 9:30’a kadar ilgili müdür yardımcısına bildirmelidir.
 Özürlerin resmen kabul edilmesi için özrün sona erdiği tarihten 7 gün içinde raporlar getirilmelidir.
 Özür kabul edilmediğinde, okulda bulunmadığı süre içersinde yapılan her türlü değerlendirmede telafi hakkı kaybedilir.
 İlk derse girdiği halde, sonraki bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen, öğrenciler yarım gün devamsız sayılır.
 Zorunlu durumlarda bir ders yılı içinde en çok on beş gün okul idaresinden izin alınabilir.
 Özürsüz olarak 19,5 günden fazla devamsızlık yapan lise öğrencileri, bir öğretim yılını kaybeder, sene tekrarı yapmak zorunda kalır. Özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz.
 Okula devam edilmediği durumlarda okulda uygulanan çalışmaları öğrenmek öğrencinin sorumluluğudur.

SINAVLAR

Sınav Takvimleri dönem başlarında dağıtılır ve bu takvimde sınav tarihleri ve saatleri ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Öğrencinin çalışmalarını bu programa göre ayarlaması sınavlardaki başarısını arttıracaktır.
Sınav sonuçları üzerinde baskı yapmamak sınavlarda öğrencimizin daha rahat olmasını sağlayacaktır. Sınavlar sadece kapsadığı konuların ne kadar iyi öğrenilip öğrenilmediğini gösterir. Bu nedenle başarısızlığın çaba gösterilince aşılacak bir engel olduğu bilinci çocuğa verilmelidir.
Sınavlarda dikkat edilmesi gereken kurallar:

 Sınavlarda kalem, silgi vb. malzeme alışverişi yapılmaz.
 Sınav sırasında kopya çektiği saptanan ve sessizliği bozan öğrenci; sınav salonundan çıkarılır ve o sınav için kendisine (0) puan verilir. Durum bir tutanakla tespit edilir.

ÖDEV

Ödev öğretmenin ya da velinin doğrudan denetimi olmadan; öğrencinin ders dışında, derse ilişkin gerçekleştirdiği her türlü çalışmadır. Ödev sınıf içinde öğrenilenlerin tekrar gözden geçirilmesi ve pekiştirilmesi, planlama becerisinin geliştirilmesi, öğrencilerin bağımsız çalışmaya, öğrenmeye teşvik edilmesi, öğrencilerin bilgilerini ve kazandıkları becerileri gerçek yaşama geçirebilmesi için ortam yaratılması ve gelecek dersler için hazırlanması amacıyla verilir. Ödevler aşağıdaki hedeflerden en az birine hizmet edecek şekilde tasarlanır.
 Sınıf içinde öğrenilenlerin tekrar gözden geçirilmesi ve pekiştirilmesi,
 Planlama becerisinin geliştirilmesi,

 Öğrencilerin bağımsız çalışmaya, öğrenmeye teşvik edilmesi,
 Öğrencilerin birikimlerini ve kazandıkları becerileri gerçek yaşama geçirebilmeleri için uygun ortamın yaratılması,
 Gelecek dersler için hazırlanılması.

ÖĞRENCİNİN SORUMLULUKLARI

Öğrenci,
Ödev yapmayı temel görev olarak benimsemelidir.
Ödevini mutlaka kendi yapmalı, bir başkasının çalışmasını kendi ödevi olarak kullanmamalıdır.
Zamanını iyi ayarlamalı, ödevini zamanında tamamlamalı ve teslim etmelidir.
Araştırma ödevlerinde mutlaka kullandığı kaynakları belirtmelidir.
Tüm ders konuları günlük hayatla bağlantılı olduğundan, gazete okuyarak, haber dinleyerek, belgesel izleyerek, gözlemleyerek, deneyerek, güncel olayları takip etmenin temel görevi olduğunu bilmelidir.

VELİNİN SORUMLULUKLARI

Veli,
Öğrenciye uygun çalışma ortamı sağlamalıdır.
Ödev yapma süresi her öğrenci için bireysel- farklılıkları dolayısıyla değişebilir. Öğrenci, ödevini yapmakla ilgili sorun yaşıyorsa, veli, ilgili ders öğretmeniyle, sınıf öğretmeniyle ve Rehberlik Servisi ile işbirliği içinde olmalıdır.
Ödevin öğrenci tarafından yapılması esastır. Öğrenci gereksinim duyduğunda veli, ona destek olmalı ve yol göstermelidir.
***Ödevlerini düzenli olarak yapmayanlar için Davranış İzleme Programı uygulanır.



OKUL KIYAFETİ

Erkek Öğrenciler
 Gri Pantolon
 Mavi kısa kollu yakalı tişört
 Mavi uzun kollu tişört
 Larcivet mont


Kız Öğrenciler
 Gri etek
 Mavi kısa kollu yakalı tişört
 Larcivet mont
 Koyu renk çorap

er öğrenci evden çıkmadan önce mutlaka okul kıyafeti tamamlanır.
 Okula gelirken kolye, yüzük, küpe (nokta küpe hariç) vb. ziynet eşyası
takılmaz, cep telefonu, elektronik oyunlar, walkman, cdman vs. gibi değerli aletler getirilmez. Bu gibi eşyaları yanında getiren öğrencilerin eşyaları alınır ve günün sonunda öğrenciye teslim edilir. Bu davranışları alışkanlık haline getiren öğrencilerin sınıf öğretmeni tarafından velisine haber verilerek eşyaları sene sonuna kadar saklanır ve velisine iade edilir.
 Sadece okuldan sonra etkinliğe kalındığında cep telefonu getirilebilir, bu durumlarda çıkışta geri alınmak üzere telefon sabah okul idaresine bırakılır.
 Makyajlı, uzun ve ojeli tırnakla okula gelinmez. Saçlar boyatılmaz.
 Derse okul kıyafeti ile gelmeyen öğrenciyi, ders öğretmeni ilk ders müdür yardımcısına bildirir. Mazeret müdür yardımcısına bildirildikten sonra, okul tarafından verilen okul eşofmanı giyilerek derslere girilebilir. Ayrıca sınıf öğretmeni tarafından veli aranarak öğrencinin durumu bildirilir.
 İkinci kez aynı davranış tekrarlandığında idare tarafından veli aranarak öğrenciyi okuldan alması istenir. Öğrenci o gün için devamsız sayılır.
 Üçüncü kez tekrarlandığında, öğrenci idareye gönderilir ve tekrar veli aranarak öğrencinin okuldan alınması istenir. Öğrenci o gün için özürsüz devamsız sayılır ve disiplin işlemi uygulanır. Bundan sonraki her seferde disiplin işlemi tekrarlanır.
 Beden Eğitimi kıyafeti sadece Beden Eğitimi derslerinde ve spor karşılaşmalarında giyilir. 1. sınıf öğrencileri Beden Eğitimi derslerinin olduğu gün okula Beden Eğitimi kıyafeti ile gelirler.
 Okul kıyafetlerinin üzerine ismin yazılması eşyalar kaybolduğunda kolay bulunmasını sağlayacaktır. Okul eşyaları kaybedildiğinde en kısa zamanda sınıf öğretmenine haber verilmelidir.


KULÜPLER
Okulumuzda kulüpler öğrencilerin ilgi ve istekleri doğrultusunda çok çeşitli tutulmaya çalışılır. Kulüpler her gün bir ders saati olarak düzenlenmiştir. Kulüp seçenekleri beş bölüme ayrılmıştır. Öğrenciler her bölümden bir kulüp seçerek çalışmalara katılırlar.
*Bilimsel Kulüpler
*Sosyal- Kültürel Kulüpler
*Sportif Kulüpler
*Sanatsal Kulüpler
*Yabancı Dil Kulüpleri

Kulüp Seçimi:
Okul döneminin 1. haftasında kulüp öğretmenleri tarafından kulüplerin tanıtımı yapılır. Öğrencilere kulüp tercihleri için kâğıtlar dağıtılarak tercih listesini oluşturması istenir. Öğrenci her kulüp faaliyetinden üç tercihte bulunur. Öğrenci tercihleri Sosyal Etkinlik Koordinatörü ve sınıf öğretmenleri tarafından değerlendirilir.
Kulüp çalışmalarının verimli bir şekilde yürütülebilmesi için dikkat edilmesi gerekenler:
1) Kulüp seçimlerinde öğrenci ilgili olduğu kulübü tercih etmeye özen göstermelidir. Arkadaş grubunun etkisi ya da aile etkisi ile yapılan kulüp seçimlerinde öğrenci mutsuz ve verimsiz olabilmektedir.
2) Kulüp tercihleri belirlendikten sonra öğrenci on beş gün içinde tercih değişikliğinde bulunulabilir. Özel durumlar olmadıkça daha sonra kulüp tercihlerinde değişiklik yapılmaz.
3) Kulüp çalışmalarında kullanılacak malzemeler öğrenciler tarafından karşılanır.
4) Her öğrenci kulüp çalışmalarına katılmak zorundadır.
5) Talebe göre kulüp sayısı artıp azalabilir.

SERVİS

Servis hizmetleri, öğrencilerimizin güvenliği ve rahatlığı göz önüne alınarak en uygun araçlar tarafından yapılmaktadır. Servislerimizde genellikle bir öğretmen bulunmaktadır. Öğretmen olmadığında servisten sorumlu bir öğrenci bu görevi üstlenmektedir.

Servis Firması Telefonu
0 322 429 78 80

Serviste dikkat edilmesi gerekenler:
 Öğrenciler servisleri bekletmeden vaktinde biner. (Okul servisinin gelişinden 5 dak. önce durakta olunmasına dikkat edilmelidir.)
 Servis aracı hareket halinde iken emniyet kemeri takılır.
 Serviste oturma planına göre oturulur.
 Servis araçlarında başkasını rahatsız edecek ve güvenliği tehlikeye sokacak davranışlarda bulunulmaz. (bağırmak, el şakası yapmak, yüksek sesle konuşmak, kavga etmek, camdan sarkmak, kol veya başı dışarıya çıkartmak, kolçaklara oturmak, ayakta durmak vb.)
 Serviste öğretmenin, öğretmen olmadığında da servisten sorumlu öğrencinin uyarılarına uyulur.
 Velinin izni olmadan servis değiştirilmez. Başka bir servise binilmesi gerektiği durumlarda, veli ilgili müdür yardımcısını bilgilendirmelidir.
 Öğrenci servis kurallarına uymadığında servis öğretmeni ya da sorumlu öğrenci tarafından uyarılır. Olumsuz davranışlar devam ettiğinde okul idaresi tarafından veli aranarak bilgilendirilir. Aynı davranışlar sürdürüldüğünde öğrenci belirli bir süre servis hizmetlerinden yararlanmaz.


GEZİ

Öğrencilerin katıldıkları; yurt-içi, yurt-dışı, resmi, özel, günübirlik ya da yatılı, bilimsel-kültürel, sportif amaçlı okul seyahatleri genel olarak gezi adı altında anılmıştır.
Geziye katılan öğrenciler, bulundukları yerde okulu temsil ederler. Öğrenciler okul kurallarına uymak, davranış ve görüntü olarak uygun standartlarda olmak, çevre ve insanların huzurunu bozacak davranışlardan kaçınmak zorundadırlar.

Geziye Çıkmadan Önce;
 Veliye, gidilecek gezi hakkında genel bilgi veren ve gerekli izni isteyen yazı okul müdürü imzasıyla gönderilir.
 Veli tarafından izin dilekçesinin belirtilen tarihte okul idaresine ulaştırılması gerekmektedir.
 Özel durumu olan öğrenciler için, öğrenci velileri, sorumlu öğretmene ya da yöneticiye yazılı bildirim yapmalıdır.
 Öğrencileri buluşma noktasına getirmek ve oradan almak, ailelerin sorumluluğundadır.
Yatılı Gezilerde;
Hasarsız teslim alınan odalarda meydana gelecek olan hasar öğrenci tarafından karşılanır. Gezi dönüşünde de bu durum öğrenci velisine bildirilir.
Gezide;
 Öğretmen gezi durumuna göre öğrencilerin gece odaya giriş ve yatış saatlerini belirler.
 Yapılan gezi programına göre öğretmen öğrencilere serbest zaman tanıyabilir.
 Öğretmen ve yöneticiler gerekli gördüğü durumlarda gezide yeni kurallar koyabilirler.
 Okul kurallarını bozan, gezinin amacına uygun hareket etmeyen öğrenciler daha sonra düzenlenecek gezilere katılamazlar ve öğretmen raporları doğrultusunda okul idaresi gerekli yaptırımları uygular.
 Gezi ertesinde hastalık dışında okula gelmeyen öğrenciler daha sonra yapılacak gezilerden mahrum edilirler.


KÜTÜPHANE

Eğitimde tek bir kaynağa, dolayısıyla tek bir doğruya dayanmak yerine birçok kitabın veya kaynağın kullanılması, karşılaştırmalı öğrenmeyi, sorgulamayı, araştırmayı teşvik etmeyi hedefleyen anlayıştır. Bu anlayışın gereği olarak kütüphane vazgeçilmez önem kazanmaktadır. Okulumuzda öğrenciler Türkçe derslerinde bir saatini kütüphanede araştırma yaparak ya da kitap okuyarak geçirirler.
Kütüphanede dikkat edilmesi gerekenler:
 Kütüphanede sessiz olunur.

 Ödünç alınan kitaplar görevli öğretmen/öğrenci tarafından kayıt defterine işlenir.
 Ödünç alınan kitaplar zamanında geri getirilir. Kitap geri getirilmezse öğrenci tarafından yenisi alınır ya da bedeli okul idaresine ödenir.


KONFERANS-TOPLU DERS VE ETKİNLİK SALONLARI

 Tüm öğrenciler konferans salonunda olan etkinliklere öğretmenleriyle birlikte gelerek kendilerine ayrılan bölümlere otururlar. Öğrenciler yapılacak etkinliği başkalarını rahatsız etmeden izlerler.
 Konferans salonuna ve toplu etkinlik yerlerine yiyecek, içecekle girilmez, çanta getirilmez.
 Görevli öğretmenlerin uyarılarına uymayan lise öğrencileri onur kuruluna gönderilir, olumsuz davranışlarını sürdürenler disiplin kuruluna sevk edilir.


BİLGİSAYAR LABORATUVARI


Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde ilerleyebilmek ve çağı yakından takip edebilmek, bilgisayarı tanıtmak, doğru, yararlı ve verimli bir biçimde kullanmayı öğretmek amacıyla öğrencilerin yaş özelliklerine uygun olarak programlandırılmış bilgisayar dersi verilmektedir. Bu derste öğrenciler sistemli düşünme ve üretmeye yönelik çalışmalar yapmaktadırlar.

 İnternetten izinsiz program çekmek (download etmek) virüs tehlikesinden dolayı yapılmaz.
 Bilgisayarlarla izinsiz oyun yüklenmez veya oynanmaz.
 Bilgisayar Laboratuarına yiyecek, içecek sokulmaz, çantayla girilmez.
 Bilgisayarlar öğretmenin yönergesi doğrultusunda açılıp kapatılır.
 Laboratuarda öğrenciye belirtilen bilgisayarlar kullanılır.
 Laboratuarın temiz kullanılmasına özen gösterilir.
 Laboratuardan ayrılırken düzenine dikkat edilir.

YEMEKHANE

Okulumuzun yemekleri öğrencilerin gelişim düzeylerine ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlanmaktadır. Öğrencilerimizin yemek
Hizmetlerinden yararlanması isteğe bağlıdır. Okulumuzda ayrıca kantin hizmeti verilmektedir. Yemekhanede öğrencilerimize çok çeşitli (14 çeşit) yemek imkânı sunulmaktadır. Öğrencilerimiz istediği yemeğin üç çeşidini farklı stantlardan olmak üzere yiyebilirler.
Yemekhanede dikkat edilmesi gereken kurallar:
 Yemekten sonra ve yemek bitiminde eller yıkanır.
 Yemek yerken yüksek sesle konuşulmaz, alçak sesle sohbet edilir.
 Yemek bittiğinde sandalyeler yerine yerleştirilir.
 Yemek masasındaki çatal, bıçak, bardak vb. amacına uygun kullanılır.


KANTİN
Kantinde;
 Alış-veriş yapmak için sıraya girilir.
 Yiyecek, içecek çöpleri çöp kutusuna atılır.
 Yiyecek ve içecekler kantinde tüketilir.
 Nöbetçi öğretmenin uyarılarına uyulur.



SPORTİF FAALİYETLER

Tenis, voleybol, basketbol, yüzme, futbol, badminton alanında ilerlemek isteyen öğrencilerimiz için kurslar düzenlenmektedir.

Beden Eğitimi Öğretmenlerimiz
Murat ALKAN
Cem SARAÇ
Orhan ÖZDEMİR

Tel: 0322 338 70 91 Dahili: 15


MÜZİK ODASI

Müzik derslerinde ve müzik odası kullanımında dikkat edilmesi gerekenler:
 Zamanında derse girilir.
 Müzik odasına yiyecek ve içecekle girilmez.
 Ders için gerekli kitap ve araçlarla hazır olarak sınıfa gelinir.
 Odadaki müzik araçları öğretmenin yönergesi doğrultusunda kullanılır.
 Müzik odasının temizliğine özen gösterilir.
 Müzik odasından ayrılırken düzenine dikkat edilir.
 Ders bitiminde sınıf bir sonraki grup için temiz ve düzenli olmalıdır.


RESİM ODASI- İŞ ATÖLYESİ

Resim odası kullanımında dikkat edilmesi gerekenler:
 Zamanında derse girilir.
 Çalışmalar sırasında sessiz olunur.
 Resim atölyesi araçları öğretmen yönergesi doğrultusunda kullanılır.
 Resim atölyesine yiyecek ve içecekle girilmez.
 Atölyenin özensiz kullanımından kaynaklanan her türlü hasar zarar veren kişi tarafından karşılanır.
 Ders bitiminde sınıf bir sonraki grup için temiz ve düzenli bırakılır.


REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ

Rehberlik Servisi bireyin kendini anlamasını, sorunlarını çözmesini, gerçekçi kararlar almasını, var olan birikimlerini geliştirmesini, çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir uyum içinde olmasını ve böylece kendini gerçekleştirmesini amaçlar. Rehberlik, kişisel, sosyal, eğitsel ve mesleki alanlarda öğrenciye yapılan profesyonel yardım ve destek faaliyetidir.
Rehberlik servisi, öğrencilerimizin okula uyumunu sağlamada ve bu konuda veliyi yönlendirmede etkin bir rol oynar. Değişik seminerler düzenleyerek öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaç duydukları her konuda sorunlarını çözmeye yardımcı olur. Okuldaki kulüplerin, öğrenci başkanlığı çalışmalarının, rehberlik saatlerinin eğitsel kolların ve sınıf öğretmenliklerinin amacına uygun yürütülmesinde görev alır.
Yapılan gözlemler, görüşmeler, verimli ders çalışma grupları, meslek tanıtımları, üniversite gezileri, aylık veli bültenleri, akademik başarı takibi, çeşitli konularda yapılan grup çalışmaları, gereksinim duyulan konularda öğrencilere ve velilere verilen konferans ve seminerler çalışmalarının önemli parçalarıdır. Aynı zamanda öğretim yılı boyunca yapılan çalışmaların değerlendirilmesine, velilerin okul hakkındaki görüşlerinin ortaya konulmasına, öğrencilerin beklentilerinin saptanmasına yönelik anket çalışmaları yürütülmektedir.

Rehberlik Servisi Öğretmenleri
Fatma AÇIKGÖZ
Tünay ÜÇER
Tel: 0 322 338 70 91 Dahili:19


KARNE

Öğrencilere dönem sonlarında olmak üzere iki kez karne verilir. Bu karnede, öğrencinin akademik başarısı ile davranış gelişimi değerlendirme sonuçları ve okula devam durumu gösterilir. I. Dönem sonu karne veliye imzalatılarak okula geri verilir. Ders yılı sonunda dağıtılan karne geri alınmaz, öğrencide kalır.

OKUL AİLE BİRLİĞİ

Okul aile arasındaki bütünleşmeyi gerçekleştirmek, veli ve öğrenciler arasındaki işbirliğini sağlamak amacıyla kurulur. Okul Aile Birliği ilk veli toplantısında adaylar arasından yapılacak oylamayla belirlenir.

Hiç yorum yok: